Tuesday, October 1, 2013

Putrajaya Botanical Garden: Persona Borneo

Salaam, all.

Outdoor photography session with DiaNni Othoe Kayar Lee and Ren Yon (Sharon Adrain). Dianni is a reigning harvest festival queen (Unduk Ngadau Kaamatan Peringkat Negeri Johor 2013). Sharon was the runner-up for Unduk Ngadau Kaamatan KDCA Johor State Level 2013, and is a reigning harvest festival queen (Unduk Ngadau Kaamatan Daerah Semporna 2013). Wardrobe by Mrs' Caroline's and Cleopatra's collection. Album: Putrajaya Botanical Garden - Persona Borneo.


"...Pada pandangan saya, pertandingan ratu cantik berkonsepkan tradisional ini sangat-sangat diperlukan pada masa ini kerana dengan adanya pertandingan sebegini, orang-orang muda akan lebih menghargai warisan bangsa. Seperti saya sendiri, banyak saya tidak tahu tentang bangsa saya sehingga la saya mengikuti pertandingan berkonsepkan tradisional ini. sesetengah orang sangat sukar untuk menghayati sesuatu hanya melalui bacaan di buku tetapi lebih mudah memahami melalui pengalaman, kan? Jadi kepada gadis-gadis KadazanDusunMurut (KDM) di luar sana, jangan lepaskan peluang untuk menyertai pertandingan ratu cantik tradisional kerana pengalaman tidak boleh dibeli dengan duit..." -Sharon.

"...Konsep tradisional bagi saya lebih kepada budaya dan adat resam sesuatu kaum, bersifat sopan santun. Saya tidak gemar mengenakan pakaian yang terlalu menjolok mata malah lebih kepada pemakaian baju tradisional dan ini sangat bagus kerana dapat mengekal dan meneruskan budaya/adat resam supaya tidak pupus ditelan arus permodenan..." - Dianni. 


Read more about them, click here - Dianni Murni Kayar and Sharon Adrain

No comments: