Friday, August 16, 2013

Asal-usul masyarakat KadazanDusunMurut

Asal-usul masyarakat Kadazan? Dusun? Murut?

Mari kita mulakan. Ini pendapat peribadi sahaja ya.

Tidak semestinya tempat asal itu mestilah ada penduduk majoriti, dan tempat yang mereka hijrah keluar itu mestilah minoriti. Misalnya kita boleh ambil bangsa Jews, mereka berasal dari Jerusalem Gaza (Israel pada hari ini), beribu-ribu tahun mereka sudah dihalau keluar dari tempat asal mereka. Jadi, merekalah yang menjadi kaum minoriti di tempat asal mereka, tempat lain yang mereka hijrah keluar lagi banyak (maksudnya, sebelum mereka kembali ke tempat asal mereka pada hari ini).

Kita tidak tahu senario sebenar antara Kadazan Dusun Murut (KDM) dengan etnik Bunun, tetapi untuk perbincangan yang lebih fokus kepada KDM,  dengan  etnik Bunun, kita boleh mengabaikan kaitan antara Australian, Malayan, Philipin, Hawaii dengan Bunun di Taiwan ini, sebab tiada persamaam nyata yang kita nampak pada mereka iaitu dari segi kebudayaan, pakaian (majoritinya hitam) dan perayaan pesta menuai. Untuk memfokuskan perbincangan kita, marilah kita fokus kepada KDM dan etnik Bunun Taiwan sahaja.

Persoalannya sekarang ialah, siapakah yang mengasas dan siapakah pula yang berhijrah? Bolehkah etnik Bunun berhijrah ke Kepulauan Borneo dan sekaligus 'mengadaptasi' menjadi KDM pada hari ini? Begitu juga dengan KDM, mereka juga boleh berhijrah ke negara Taiwan dan menjadi etnik Bunun pada hari ini. Ini simpulan yang mudah.

Kalau ditanya soalan tersebut, saya lebih yakin terhadap 'kepercayaan' yang asas iaitu - yang berhijrah ke Kepulauan Borneo (ialah Bunun) dan membentuk kaum KDM pada hari ini.

Alasannya ialah, etnik Bunun adalah terdiri daripada orang-orang China daripada Taiwan, dan orang-orang China semenjak 1- 2 ribu tahun yang lalu sudah mempunyai kemahiran untuk membina kapal. Mereka mampu berlayar dan merentasi lautan besar seperti Laut China Selatan (misalnya Laksamana Cheng Ho). Manakala, kita tidak mempunyai bukti kukuh yang menunjukkan KDM ada kemahiran membina kapal besar pada zaman dahulu. Kalau ada pun, tiada catatan bertulis yang menjadi bukti bahawa KDM pernah berlayar ke tempat lain.

Tambahan pula, Kepulauan Borneo terletak di kedudukan yang agak 'isolated' dan dikelilingi oleh lautan, cuma jalan laut sahaja yang boleh menjadi  laluan masuk dan keluar ke kepulauan ini. Tidak seperti Semenanjung Tanah Melayu, orang-orang di sana boleh berjalan kaki melalui Thailand, Vietnam , masuk China atau sebaliknya. Di Kepulauan Borneo hanya ada satu jalan sahaja iaitu - jalan laut.

Oleh itu, sesiapa sahaja yang ada kapal boleh datang ke kepulauan ini. Nampak di sini? Semua penerangan ini boleh dikaitkan dengan 'teori pengembaraan,' jika mahu dikatakan begitu. Banyak dicatatkan dalam buku Sejarah. Baca sendiri.

Cuba berikan persamaan dalam bahasa KDM dan Bunun dari angka 1 sehingga 10? Selepas itu, bandingkan dengan bahasa-bahasa dan kiraan-kiraan dalam Austronesian yang mempunyai bunyi yang hampir sama bermula dari kiraan 1 sehingga 10. (Austronesian? Apakan itu 'Austronesian'? Cari maklumat tentang ini. Google saja. Ada).

Kaum Yahudi, kalau tidak silap, ada 10 juta orang (atau mungkin lebih). 4 juta (anggaran) berada di negaranya Israel, dan yang selebihnya berselerak di seluruh dunia dan tidak dapat disamakan dengan keadaan 350 juta Austronesian dalam kiraan 1 hingga 10 (ini perbandingan ya) dimana dalam hampir kesemua etnik itu adalah berasal dari bunyi yang sama. Hakikatnya, majoriti kaum Yahudi adalah di negara Israel iaitu anggaran 4 juta, manakala yang selebihnya di lain-lain di tempat yang dapat dikatakan kehadiran Yahudi sebagai majoriti.

Oleh sebab itu, dapat dikatakan di sini bahawa tidak ada bukti Bunun mempunyai asal-usul KDM. Kalau tentang pakaian, masih terdapat begitu banyak suku dan etnik lain dalam Austronesian yang mempunyai pakaian yang hampir sama dengan KDM, malah kiraan 1 sehingga 10 juga hampir sama.

Tapi, ini semua hanyalah pendapat semata-mata. Banyak lagi teori-teori lain yang mampu menyokong 'persamaan' di antara etnik KDM dan etnik Bunun Taiwan. Contohnya pergerakan plat bumi yang 'membentuk' landskap baru muka bumi di mana berpecahnya manusia-manusia (yang pada asalnya berada di satu-satu tempat) dan kini berselerakan di merata dunia. Ya, nama pun manusia, kan? Suka hidup merata-rata secara nomad (pada zaman dahulu).

Bacaan lanjut, klik DI SINI.

Lihat foto-foto di bawah.


Picture above:


The Orang Ulu of Sarawak (Borneo Island) are well known for their intricate beadwork and detailed tattoos. I find that the Orang Ulu comprising in majority the Kayan, Kenyah, Kelabit and others of Sarawak have developed a high level of artistry in their beadwork. Well, on the other hand, the Paiwan which is the aboriginal tribe of Taiwan are also famous in beads and tattoo making. Males have their tattooing mostly in the torsos, backs, upper-arms, and calves; whereas females will have tattoos done around the wrists and lower arms. The Paiwan traditional attire are considered to be the most beautiful among all of Taiwan's indigenous tribes. Can you spot the similarities?


Picture above:

The Tantagas of Dusun Lotud ethnic (Tuaran/Tamparuli) and indigenous communities in Taitung County, Taiwan. Do they look almost the same? If yes, in which way do similarity exists?

Picture above:

The wood carving statues in the Bunun Cultural Village, Taiwan depicting headgear similar to Sabah native priestesses, or Bobohizan (Kadazan of Penampang).


Picture above:

Taiwanese aborigines (left) and Kadazan of Penampang. Unique headgear, right?

No comments: